entrevistes PERIFÈRIES11-12

dissabte, 10 de març del 2012

Projecció de la pel·lícula NO, Global Tour, de Santiago Sierra. Dimecres 28, a les 19:00 h.


Santiago Sierra (Madrid, 1966) va iniciar el seu projecte NO, Global Tour a l'estiu de 2009: eixint de la localitat italiana de Lucca, una enorme NO de color negre, de quatre metres d'amplària i més de tres d'altura, recorreria durant més d'un any desenes de ciutats de l'anomenat món desenvolupat emplaçada sobre la plataforma d'un camió. El NO global de Sierra és, com indica Javier San Martín, “un rebuig profund, més difícil d'expressar i impossible d'especificar: un rebuig a la pròpia idea de millora, a la il·lusió vana de l'esperança; un col·lapse de les creences. (…) Sierra (…) ha arribat amb el NO a una estètica d'esperança zero, que li permet denunciar tot aqueix exèrcit de petits somnis, de brots de futur, amb el qual el poder de l'Estat intoxica a la població…”.

El NO de Santiago Sierra ha viatjat durant pràcticament any i mitjà a diferents ciutats d'Europa, Estats Units, Canadà i Japó. En elles ha recorregut centres de poder econòmic, com Wall Street i el *Rockefeller *Center, i polític com l'edifici de l'ONU o la seu de la Unió Europea a Maastricht; àrees industrials i residencials degradades com les zones mineres de l'antiga República Democràtica Alemanya o a l'antany pròspera Detroit; icones del poder religiós com el Santuari de Lorda i del turisme de luxe com el Palau i el Casino de *Montecarlo; refineries de petroli i fàbriques d'armament…

La pel·lícula NO, Global Tour, una sort de road movie minimalista que documenta el viatge de l'escultura. Com indica Sant Martín, “l'escultura és l'objecte central de la pel·lícula, però sovint, en els plànols en els quals no apareix, dóna la sensació de que siga ella mateixa la que funciona com a càmera subjectiva. (…) El NO (…) mostra l'alienació de les persones, la trivialitat dels llocs, la tragèdia del sistema econòmic, la farsa de l'organisme social”.


Podrem vorer la projecció el dimecres 28 a les 19,00h a la sala oberta del Centre Cultural de la Nau. 
Entrada lliure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada